Aseptyka - postępowanie mające na celu dążenie do
jałowości
bakteriologicznej
pomieszczeń, narzędzi, materiałów opatrunkowych i innych przedmiotów w celu niedopuszczenia
drobnoustrojów
do określonego środowiska, np. otwartej
rany
operacyjnej.
Zastosowanie
Aseptyczność jest to stan, w którym pomieszczenia, środki
opatrunkowe
,
leki
,
narzędzia chirurgiczne
i ręce operatora są wolne od żywych drobnoustrojów chorobotwórczych. Jest to zapewnione poprzez dokładne mycie i dezynfekowanie dłoni oraz stosowanie przez zespół operacyjny wyjałowionych masek, fartuchów, rękawiczek, narzędzi oraz odpowiednie przygotowanie sali operacyjnej (mycie, sterylizowanie sal poprzez naświetlanie promieniami ultrafioletowymi, powietrze jest przepuszczane przez filtr zanim trafi do sali operacyjnej) i pola operacyjnego. Oznacza to także działania, zabezpieczające przed zakażeniem.
Aseptyka ma też zastosowanie poza salą operacyjną min. w badaniach laboratoryjnych i bakteriologicznych, w produkcji leków, żywności itp.
W
przemyśle spożywczym
oznacza proces produkcyjny, który dzięki zastosowaniu specjalnej technologii pozwala na wytwarzanie i pakowanie produktów bez użycia środków konserwujących.
Historia
W 1885, Polak
Jan Mikulicz-Radecki
użył podczas operacji rękawiczek bawełnianych, w 1887
Ernst von Bergmann
wprowadził sterylizację przy użyciu pary wodnej, a w 1894 roku
William Halsted
zastosował rękawiczki z gumy.
Za ojca aseptyki uważa się Gustava Adolfa Neubera, kilońskiego chirurga (1886). Reguły aseptyki wprowadzone przez niego, niewiele zmienione, są obowiązujące do dziś.
Zobacz też