|
Gastronomia
GastronomiaGastronomia (z
grec.
gaster - "żołądek", nómos - "prawo", "ustawa") - rodzaj
działalności gospodarczej
polegającej na prowadzeniu otwartych zakładów żywienia zbiorowego (np.
restauracji
,
barów
,
stołówek
itp.). Także sztuka przyrządzania i podawania potraw w oparciu o fachową wiedzę kulinarną. Gastronomia to również wiedza o produktach, ich wartości odżywczej, o racjonalnym przygotowaniu potraw, komponowaniu posiłków, o tradycjach kulinarnych oraz zwyczajach i obyczajach związanych z jedzeniem.
Inne hasła zawierające informacje o "Gastronomia":
Gastronomia
DeseryGastronomia (z
grec.
gaster - "żołądek", nómos - "prawo", "ustawa") - rodzaj ...
Kawiarnia
...
Pizza
...
Bar (lokal gastronomiczny)
...
Wieliczka
ze spadkiem ceny soli[68].Rynek pracy tworzą zakłady przemysłowe, przedsiębiorstwa produkcyjno-usługowe, usługi (handel, Gastronomia, itd.) oraz instytucje i urzędy publiczne. Wiele osób mieszkających w mieście ...
Restauracja (lokal gastronomiczny)
...
Dworzec kolejowy
zwykle w skali uzależnionej od wielkości ruchu pasażerów. Składają się na niego
sklepy
, Gastronomia,
kafejki internetowe
, itp. Z kolejowej infrastruktury tradycyjnie korzystała także zlokalizowana przy dworcu ...
Żegluga
...
Barnówko
...
Malaga
turystyki, kąpieliska na Costa del Sol.Miejsce narodzin
Pabla Picassa
.Spis treści1 Historia2 Zabytki3 Gastronomia4 Znani ludzie związani z Malagą5 Zobacz też6 Miasta partnerskie HistoriaW IX ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Gastronomia":
214. Gospodarka Polski. Usługi i turystyka (plansza 7)
...
241. Charakterystyka regionów geograficznych. Tatry i Bieszczady (plansza 5)
...
123. Usługi i ich rola w gospodarce światowej (plansza 29)
...
|
|
|
|