|
Garum
GarumGarum, villa Aulus Umbricius Scaurus, Pompeii; G(ari) F(los) SCAM(bri) SCAURI factoria Garum, Baelo claudia Garum - jedna z podstawowych ingrediencji kuchni
rzymskiej
. Był to rodzaj pikantno-słonej pasty produkowanej najprawdopodobniej z marynowanych wnętrzności
ryb
morskich. Była artykułem codziennego użytku, a jej producenci zdobywali ogromne fortuny. Podstawowym centrum produkcji garum była
Hispania Tarraconensis
oraz wyspa
Lampedusa
. Rzymskie ruiny przetwórni ryb w których wytwarzano garum znajdują się również w
Maroku
m.in. w
Lixus
w pobliżu
Al-Araisz
(Larache) oraz w Tangerze, niedaleko Grot Herkulesa. Cytat z rzymskiego poety
Marcjalisa
: "Papilusowi tak cuchnie z ust, że najsilniejszy zapach perfum zamienia się przy nim w odór garum". Współcześnie podobny lub wręcz identyczny z garum
sos rybny
jest jedną z podstawowych przypraw w Azji Południowo-Wschodniej, zwłaszcza w
Wietnamie
, gdzie znany jest jako
nước mắm
. Zobacz też Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Garum":
Katalonia
...
Kategoria:Starożytny Rzym
...
Garum
Garum, villa Aulus Umbricius Scaurus, Pompeii; G(ari) F(los) SCAM(bri) SCAURIGarum, Amfora, Pompeiifactoria ...
Owca i konie
(1868)Avis akvāsas kaAvis, jasmin varnā na ā ast, dadarka akvams, tam, vāgham Garum vaghantam, tam, bhāram magham, tam, manum āku bharantam. Avis akvabhjams ā ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Garum":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|