|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Szamorodni
SzamorodniSzamorodni - nazwa tego węgierskiego wina wywodzi się z języka polskiego (ze względu na wielkość spożycia w
Rzeczypospolitej
) i oznacza "sam się rodzi" lub "samorodny". Jest to rodzaj tokaju wytwarzanego w rejonie
Tokaj-Hegyalja
na
Węgrzech
z całych kiści
winogron
wrzucanych do kadzi z pominięciem procesu ręcznego oddzielania gron dotkniętych
szlachetną pleśnią
(
aszú
) od reszty kiści. Spożycie
tokaju
w Polsce w XVI i XVII w. było tak duże, że producenci nie nadążali z jego wytwarzaniem. Żmudny i czasochłonny (co najmniej dwa lata dojrzewania w dębowych beczkach) proces produkcji tokaju na Węgrzech ograniczał
podaż
, a stale rosnący
popyt
w Polsce sprawił, że polscy kupcy wpadli na pomysł, aby wino powstawało na wozach, gdy
moszcz
fermentował
w czasie
transportu
do Polski. Stąd też wino nazwano samorodnym. Tokaj szamorodni wytwarzany jest jako:[1][2] - száraz tokaji szamorodni (wytrawny), zawiera do 10 g cukru/litr, musi pozostawać w beczce przez co najmniej kilka lat
- édes tokaji szamorodni (słodki), zawiera min. 30 g cukru/litr, dojrzewa w drewnie przez co najmniej rok i przez rok w butelce
Butelka wina szamorodni – zgodnie z przepisami - musi być typu tokajskiego. Rzeczywista zawartość
alkoholu
wynosi 12%. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Szamorodni":
Szamorodni
Szamorodni - nazwa tego węgierskiego wina wywodzi się z języka polskiego (ze ...
Węgry
piwnice szlacheckie w całej Rzeczypospolitej. Jeden z gatunków tego nosi polską nazwę: Szamorodni, czyli samorodny, nadaną przez polskich odbiorców. Słodkie, mocne, o intensywnym bukiecie ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Szamorodni":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|