|
Pulque
PulqueAgave salmiana, z której wyrabia się pulque i
mezcal
Aztekowie palący tytoń i spożywający octli Pulque (octli) –
napój alkoholowy
od zamierzchłych czasów spożywany przez mieszkańców
Mezoameryki
, wytwarzany ze sfermentowanego soku maguey pulquero Agave salmiana[1]. Roślina ta była w starożytnym
Meksyku
uznawana przez
Indian
za świętą i była używana w ceremoniach religijnych. Oprócz tego pulque wytwarza się z kilku jeszcze innych gatunków agaw:
agawy amerykańskiej
,
a. ciemnozielonej
, Agave lehmanii, Agave complicata, Agave gracilispina, Agave crassispina, Agave quiotifera[1]. Potwierdzone wzmianki o pulque pojawiają się już 200 roku n.e. Wielu badaczy uważa, że pulque wzięło swój początek z napoju alkoholowego zwanego w języku
nahuatl
ixtac octli (dosłownie "białe pulque") stosowanego przez prekolumbijskich Indian Mezoameryki podczas obrzędów religijnych w celu osiągania stanu upojenia i wizji. Ofiarowano pulque bóstwu związanemu z tym napojem, zwanemu
Mayahuel
[2]. Sok z rośliny (nazywany aguamiel) uzyskiwany jest przez wydrążenie łodygi, z której jest codziennie zbierany (przez ok. 2 miesiące). Później sok ulega
fermentacji
i nadaje się do spożycia. W zależności od zawartości alkoholu rozróżnia się kilka rodzajów pulque: tlachique 2-4% , fuerte (mocna) 5-7% oraz curado (pulque z dodatkiem soków owocowych, niekiedy orzechów itp.[3] Pulque zawiera wiele cennych składników odżywczych - witaminy, żelazo, ryboflawinę, niacynę itd., było tradycyjnie zalecane osobom starszym i karmiącym kobietom. Żywotna niegdyś tradycja pulque pobecnie powoli zanika, jest wyrabiane i pite tylko w niektórych rejonach
Meksyku
(na
Wyżynie Meksykańskiej
). Ze względu na trudności z jego magazynowaniem oraz konserwowaniem nie jest dobrze znane na świecie. Pulque może być spożywane nierozcieńczone (wtedy ma gorzki smak[]), lub też z dodatkiem
miodu
. Z tego samego rodzaju agawy Agave salmiana (oraz kilkudziesięciu innych) produkowany jest
mezcal
– podwójnie destylowany
spirytus
(odmianą mezcalu jest
tequila
). Zobacz też Bibliografia- Lappe Patricia, Ulloa Miguel: Fermentaciones tradicionales indígenas de México, Instituto Nacional Indigenista, México 1987
Linki zewnętrznePrzypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Pulque":
Dzień Zmarłych
...
Agawa
...
Pulque
Agave salmiana, z której wyrabia się Pulque i
mezcal
Sprzedawca PulqueAztekowie palący tytoń i spożywający octliPulque (octli) –
napój ...
Mezcal
...
Język nahuatl
...
Tequila
być oznakowana "100% agawa". W wyniku fermentacji otrzymuje się lekko musujący napój "Pulque" zawierający 5-7% alkoholu. Napój ten był znany już Aztekom i używano ...
Tula
on podstępem odwiedzony od przeprowadzenia porannych obrzędów. (Według jednych wątków podano jemu Pulque (napój alkoholowy) i kapłan zapomniało swoich powinnościach; są też wątki o ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Pulque":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|