Sterlet, czeczuga (Acipenser ruthenus) –
gatunek
słodkowodnej, wędrownej
ryby
z
rodziny
jesiotrowatych
.
Występowanie
Żyje w zlewiskach
Morza Czarnego
,
Kaspijskiego
,
Białego
,
Karskiego
i
Arktycznego
, oraz w dorzeczu
Dźwiny
. Na wschodzie areał jego występowania ograniczony jest
Obem
i
Irtyszem
. Na początku XX w. stwierdzono obecność sterleta w
Bugu
. Prawdopodobnie przywędrował z dorzecza
Dniestru
Kanałem Królewskim. W okresie międzywojennym sterlet był łowiony w południowo-wschodnich rejonach Polski w Dniestrze.
Tworzy dwie rasy :
- europejską (Acipenser ruthenus ruthenus)
- syberyjską (Acipenser ruthenus kamensis)
Cechy morfologiczne
Osiąga długość do 1,25 m i ciężar maksymalnie do 16
kg
[3], zazwyczaj jednak przy długości 1 m waży około 6 kg. Charakteryzuje się wydłużonym kształtem ciała i dość długim ostrym
rostrum
, którego względna długość może przekroczyć 50% długości głowy. Otwór gębowy mały, pośrodku dolnej wargi występuje wąska przerwa. Cechą charakterystyczną sterleta jest obecność na
wąsikach
falban składających się z licznych wyrostków. Posiada od 11 do 17 płytek grzbietowych z długim, ostrym grzebieniem i hakiem, około 65 małych zachodzących na siebie płytek bocznych i od 10 do 18 płytek brzusznych. Grzbiet ma barwę szaro lub brązowozieloną, boki są jaśniejsze, brzuch jest jasnożółty lub różowobiały.
Odżywianie
Dorosły sterlet odżywia się głównie
larwami
owadów (jętek, komarów) oraz owadami opadającymi na powierzchnię wody, a także drobnymi organizmami
bentosowymi
, w tym drobnymi
ślimakami
i
pijawkami
. Zjadają też
ikrę
innych
jesiotrów
.
Rozród
Czeczuga charakteryzuje się wczesnym osiągnięciem dojrzałości płciowej:
- samce dojrzewają w wieku 4–7 lat
- samice 5–10 lat
Płodność samic wynosi średnio od 10,6–27,4 tys. sztuk ziaren
ikry
w zależności od rejonu występowania. Warunki rzeczne:
- szybki prąd wody (powyżej 1,5 m/s)
- twarde mineralne dno
- temperatura 12–17
°C
Tarło
odbywa się od maja do połowy czerwca. U ryb dojrzałych płciowo występuje biały nalot, który jest bardziej intensywny u samców.
Inkubacja
ikry trwa od 6–9 dni. Ikra sterleta jest drobna – 2 mm. Wylęg po
resorpcji
woreczka początkowo żeruje w pobliżu tarliska, a następnie rozpoczyna migracje w poszukiwaniu miejsc z większą koncentracją organizmów pokarmowych. W końcu jesieni narybek sterleta osiąga średnią masę od 8–18 g, niekiedy dorasta nawet do 25 g[].
Przypisy
Bibliografia
- Mały słownik zoologiczny: ryby. Warszawa: Wiedza Powszechna, 1976.
- Ryby : encyklopedia zwierząt. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN : Dorota Szatańska, 2007. .
- Fritz Terofal, Claus Militz: Ryby morskie. Warszawa: GeoCenter, 1996. .
-
Acipenser ruthenus.
(
ang.
) w: Froese, R. & D. Pauly. FishBase. World Wide Web electronic publication. www.fishbase.org [dostęp 22 lutego 2009]
- "Słownik nazw ryb" Gronau Jerzy. Księgarnia akademicka. Kraków 1994.
Zobacz też