Szaszłyk (z
ros.
Шашлык i
krymskotatar.
Şışlıq[1][2]) – potrawa składająca się z kawałków
mięsa
nadzianych na szpikulec i pieczonych na rożnie lub
grillowanych
. W zależności od przepisu mięso może być przekładane różnymi warzywami (plasterkami cebuli, kawałkami papryki lub pomidorów) oraz słoniną lub boczkiem itp. Szaszłyk jest tradycyjnie spożywany w krajach centralnej
Azji
i najprawdopodobniej stamtąd się wywodzi. Jest także popularną potrawą w Izraelu, został tam przywieziony przez emigrantów z Rosji (sporządzany zgodnie z zasadami
koszerności
).
Do przygotowania szaszłyków stosuje się różne gatunki mięsa:
jagnięcinę
,
wołowinę
,
wieprzowinę
(w krajach
niemuzułmańskich
) i czasami mięso z
kurczęcia
. Mięso jest zazwyczaj wcześniej
marynowane
. W skład marynaty wchodzą: składniki kwaśne, tj.
ocet
,
wino
, sok z
cytryny
lub
soki
z kwaśnych owoców i warzyw,
zioła
i
przyprawy
, oraz
olej
roślinny[3]. Tradycyjne szaszłyki piekło się nad ogniem, ale współcześnie spotyka się różne metody ich
pieczenia
lub grillowania.
Roślina mająca największe liście dorastające do 20 metrów długości to palma Raphia farinifera (Raphia ruffia), która rośnie na wyspach Oceanu Indyjskiego.