|
Boczek z żeberkami
Boczek z żeberkamiBoczek z żeberkami – mięsny element handlowy z kością, schłodzony lub zamrożony w kształcie prostokąta z częścią przepołowionego mostka oraz z chrząstkami żebrowymi. Linie cięć przy wydzielaniu z tuszy- od góry w połowie długości wszystkich żeber
- od przodu po linii odcięcia
łopatki
i pachwiny
- od tyłu po linii odcięcia pasa tłuszczu łączącego boczek z pachwiną
SkładW skład boczku z żeberkami wchodzą środkowe i dolne odcinki żeber od 5 do ostatniego wraz z połową kości mostka. Główne mięśnie: - skośny zewnętrzny i wewnętrzny
- międzyżebrowe zewnętrzne i wewnętrzne
Powierzchnia powinna być czysta nie zakrwawiona, bez przekrwień, pomiażdżonych kości. Niedopuszcza się oślizgłość, nalot pleśni, natomiast części rozmrożone mogą być wilgotne. Barwa mięśni powinna być jasno różowa do czerwonej – dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu powinna być biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym. W przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzanie barwy na powierzchni. Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy.
Inne hasła zawierające informacje o "Boczek z żeberkami":
Wojna sześciodniowa
...
Wieprzowina
półtuszy wieprzowej1.
głowa
(ryj)2.
podgardle
3.
słonina
4.
karkówka
5. mostek6.
schab
7. biodrówka8.
polędwiczka
9.
żeberka
10.
Boczek z żeberkami
11.
łopatka wieprzowa
12.
szynka
13.
golonka
14.
noga
15.
ogon
podział angielskipodział amerykańskiWieprzowina: połówki ...
Łowiectwo
...
Sercówka pospolita
...
Rumianek pospolity
...
Język węgierski
...
Kminek zwyczajny
...
Szósta klepka
...
Spaghetti
...
Gemista
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Boczek z żeberkami":
Sklepy (plansza 13)
...
019. Artykuły spożywcze (plansza 7)
...
Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 7)
...
|
|
|
|