Kuchnia Chaoshan, kuchnia Teochew, Kuchnia Chaozhou (
język chiński
潮州菜
pinyin
: Cháozhou cài) - tradycja kulinarna wywodząca się z regionu
Chaoshan
, obejmującego miasta
Chaozhou
,
Shantou
i Jieyang. Mimo że administracyjnie region ten należy do prowincji
Guangdong
, kuchnia Chaoshan wykazuje większe podobieństwa do kuchni sąsiedniej prowincji
Fujian
niż do
kuchni kantońskiej
.
Charakterystyka
Kuchnia Chaoshan słynie zwłaszcza z owoców morza oraz dań wegetariańskich. Przyprawy stosuje się oszczędniej niż w innych regionach Chin, nacisk kładąc na jakość i świeżość składników. Przed i po posiłku podaje się bardzo mocną herbatę
ulung
w malutkich filiżaneczkach. Typową przyprawą jest sos shacha. W przeciwieństwie do wielu innych chińskich tradycji kulinarnych, często podaje się słodycze.
Inne hasła zawierające informacje o "Kuchnia chaoshan":