Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...10111213141516171819202122232425262728
Lekcja: "117. Świat przypraw – część 1"

die Chili (die Chilischote) - papryka Chili



Es gibt verschiedene Chilisorten. Sie unterscheiden sich vor allem in der Schärfe. Für die Schärfe der Chili ist der Stoff "Capsaicin" verantwortlich. Je mehr Capsaicin in einer Chili ist, umso schärfer ist sie. Je kleiner auch die Frucht ist, desto schärfer ist sie. Die frischen und die getrockneten Chilis können sich auch in der Schärfe unterscheiden. Eine der schärfsten Chilisorten ist braune Habanero, die für "Hot Sauces" (sehr scharfe Soßen) verwendet wird. Die Bhut-Jolokia gilt jedoch als schärfste Chili der Welt. Sie wird auch Naga-Jolokia genannt.

Istnieją różne rodzaje chili. Różnią się one przede wszystkim ostrością. Za ostrość chili odpowiedzialna jest substancja "kapsaicyna". Im więcej kapsaicyny w chili, tym jest ona ostrzejsza. Również im mniejszy owoc, tym ostrzejszy. Świerze i suszone chili mogą mieć również różną ostrość. Jedną z najostrzejszych odmian chili jest brązowe Habanero, które jest używane do "gorących sosów" (bardo ostre sosy). Jednak to Bhut-Jolokia jest uważana za najostrzejszą paprykę chili na świecie. Nazywana jest również Naga-Jolokia.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie