Basilikum wurde als Gewürz bereits in der Antike verwendet. Es wird besonders in der französischen und italienischen Küche sehr geschätzt. Basilikum ist eine einjährige Pflanze. Es wird bis zu 50 cm hoch. Als Würze dienen sowohl frische als auch getrocknete Basilikumblätter. Unterschiedliche Basilikum-Arten (etwa 40 Arten) zeigen verschiedene Aromen. Das bekannteste Basilikum hat einen aromatischen, leicht pfeffrigen und starken Geschmack. Es ist auch leicht kühlend. Getrocknete Basilikumblätter verlieren an Aroma.
Już w Starożytności bazylia używana była jako przyprawa. Jest szczególnie ceniona w kuchni francuskiej oraz włoskiej. Bazylia to roślina jednoroczna. Ma do 50 cm wysokości. Zarówno świeże jak i suszone liście bazylii używane są jako przyprawa. Różne rodzaje bazylii (około 40 gatunków) wykazują różne smaki. Najbardziej znana bazylia ma aromatyczny, lekko pieprzny i silny smak. Jest również nieco chłodząca. Suszone liście bazylii tracą na smaku.