der Bockshornklee (Griechisch Heu)
-
Kozieradka pospolita
Der Bockshornklee ist in Indien ein wichtiger Bestandteil von Curry-Gerichten und Chutneys. In Ägypten wird er zum Würzen von Fisch- Fleischgerichten und Gemüsegerichten verwendet. Breispeisen werden in Nordafrika mit Bockshornkleesamenpulver gewürzt. In Russland wird er als Zusatz zu Kartoffel-, Zwiebel- und Pilzsuppen benutzt. Er wird auch als Zusatz zu Backwaren verwendet. Die frischen Blätter werden im Iran als Bestandteil von Kräutereintöpfen verwendet. Die getrockneten Blätter werden als Würzmischungen für Fleisch benutzt. In Ägypten isst man die frischen Blätter allein als Gemüse. In Türkei, China und Indien werden die gerösteten, gemahlenen Samen als Kaffeeersatz oder Kaffeezusatz verwendet. Mit dem Kraut würzt man im Mittelmeerraum auch Käse-, Quark und Jogurtspeisen.
Kozieradka jest w Indiach ważnym składnikiem potraw Curry oraz Chutney. W Egipcie używana jest do przyprawiania dań rybnych, mięsnych oraz warzywnych. Papki w Afryce Północnej są przyprawiane proszkiem z nasion kozieradki. W Rosji jest używana jako dodatek do zup ziemniaczanych, cebulowych oraz grzybowych. Jest również stosowana jako dodatek do pieczywa. Świeże liście używane są w Iranie jako składnik potraw ziołowych. Wysuszone liście są używane jako przyprawa do mięsa. W Egipcie je się same świeże liście jako warzywo Prażone, zmielone Nasiona używane są w Turcji, Chinach oraz Indiach jako substytut bądź dodatek do kawy. W obszarze Morza Śródziemnego ziołem tym przyprawia się również dania serowe, dania z twarogu oraz dania z jogurtu.
Ptak na godle Polski nie jest orłem – powszechnie przyjęło się, że jest to ptak bielik. A tak naprawdę bielik nie jest orłem. Należy on do rodziny ptaków jastrzębiowatych, jednak do podrodziny orłanów, a nie orłów.