Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...10111213141516171819202122232425262728
Lekcja: "117. Świat przypraw – część 1"

das Curry - curry


Kurkumawurzel ist ein wichtiger Bestandteil des Currys. Kurkuma ist für den charakteristischen Geschmack und die gelbe Farbe des Currypulvers verantwortlich. Je nachdem für welches Gericht wir Curry verwenden möchten, können wir die verschiedenen Bestandteile (wie z.B. Macis, Muskat, Knoblauch oder Piment) mischen. Curry sollte man in dunklen gut schließenden Gefäßen aufbewahren. Um das volle Aroma zu entfalten, muss Curry bei milder Hitze angebraten werden. Curry kann nach einem halben Jahr sein Aroma verlieren. Die durchschnittliche Haltbarkeit fertiger Curry-Mischungen liegt jedoch bei etwa einem Jahr.


Korzeń kurkumy jest głównym składnikiem curry. Kurkuma jest odpowiedzialna za charakterystyczny smak oraz żółty kolor curry. W zależności od tego do jakiej potrawy chcemy używać curry, możemy pomieszać różne składniki (jak na przykład kwiat muszkatołowy, gałka muszkatołowa, czosnek albo ziele angielskie). Curry należy przechowywać w ciemnych, dobrze zamkniętych pojemnikach. Aby curry rozwinęło swój pełny aromat, trzeba je podsmażyć na średnim ogniu. Curry może stracić swój smak po sześciu miesiącach. Średni okres przechowywania gotowych mieszanek curry wynosi jednak około roku.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie