Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Język niemiecki » Lekcje tematyczne

1...10111213141516171819202122232425262728
Lekcja: "117. Świat przypraw – część 1"

der Dill (auch Hexenkraut) - koper


Dill riecht sehr aromatisch. Er hat ein frisches, kümmelartiges Aroma und einen milden bis würzigen Geschmack. In der Küche verwenden wir sowohl die Blättchen als auch die ausgereiften Samen. Die Samen eignen sich besonders zum Bestreuen von Brot, für Kohl und Fleischeintöpfe. Mit frischem oder auch getrocknetem Dill können wir Saucen, Fisch, Suppen (z.B. Gurkensuppe), Gemüse wie Gurken, Zucchini und Bohnen, Kartoffeln und auch Salaten würzen. Frischen Dill sollten wir im Kühlschrank (am besten im Plastikbeutel) aufbewahren. Die getrockneten Blätter und Samen sollten wir luftdicht verschliessen. Sie sollten kühl und dunkel gelagert werden.

Koper pachnie bardzo aromatyczne. Ma świeży, kminkowy zapach oraz łagodny do ostrego Smak. W kuchni używamy zarówno liści jak i dojrzałych nasion. Nasiona nadają się w szczególności do posypania na chleb, do kapusty oraz dań mięsnych. Świeżym lub suszonym koprem możemy przyprawić sosy, ryby, zupy (np. zupę ogórkową), warzywa takie jak ogórki, cukinię, fasolę, ziemniaki oraz sałatki. Świeży koperek, należy przechowywać w lodówce (najlepiej w torebce foliowej). Suszone liście i nasiona powinniśmy szczelnie zamknąć. Powinny być przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie