Ingwer als Gewürzpflanze ist in Südasien seit langer Zeit sehr bekannt. Bei asiatischen Gerichten ist Ingwer (gemeinsam mit Knoblauch und Chili) unverzichtbar. Ein eingelegter Ingwer wird in der chinesischen Küche noch heute zum Beispiel zum Sushi gereicht. Ingwer war in Asien sehr lang (bis zur Einführung der Chilischoten) das einzig verwendete scharfe Gewürz. Heutzutage wird Ingwer überall verwendet. Ingwer können wir zum Fleich, Saucen oder Suppen geben. Ingwer findet auch in Pulverform Verwendung. Als Gewürz können wir auch die Ingwerblätter benutzen.
Imbir jako roślina przyprawowa znany jest w Azji Południowej od bardzo dawna. W daniach azjatyckich imbir (wraz z czosnkiem oraz chili) jest niezastąpiony. W kuchni chińskiej marynowany imbir jest jeszcze do dziś podawany na przykład do sushi. W Azji imbir był bardzo długo (aż do odkrycia papryki chili) jedyną używaną ostrą przyprawą. Dziś imbir jest powszechnie stosowany. Imbiru możemy dodać do mięsa, sosów oraz zup. Imbir znajduje zastosowanie również w formie proszku. Jako przyprawy możemy użyć też liści imbiru.