|
Pesto
PestoPesto alla genovese – zielony
sos
pochodzący z
Genui
(
Liguria
) we
Włoszech
, którego głównym składnikiem jest
bazylia
. Tradycyjnie wytwarzany w
marmurowych
moździerzach
z
oliwy z oliwek
, bazylii,
parmezanu
lub innego drobno startego twardego sera,
orzeszków piniowych
i soli. W przeciwieństwie do odmiany standardowej (pesto alla genovese) czerwone pesto
sycylijskie
(pesto alla siciliana) zawiera suszone na słońcu
pomidory
. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i in. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. We Włoszech sprzedawany jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub małych słoiczkach. Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia; w razie potrzeby można je zamrozić.
Inne hasła zawierające informacje o "Pesto":
Pizza
...
Sosna
...
Sosna pinia
...
Bazylia pospolita
wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, główny składnik Pesto
roślina miododajna
.olejek eteryczny używany jest w przemyśle
perfumeryjnym
do wyrobu perfum i ...
Kategoria:Kuchnia włoska
...
Pesto
PestoPesto alla genovese – zielony
sos
pochodzący z
Genui
(
Liguria
) we
Włoszech
, ...
Linguine
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Pesto":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|