|
Grana padano
Grana padanoDojrzewające sery Grana Padano Grana Padano - rodzaj
włoskiego
sera, który jest produkowany z mleka krowiego.
Ser
ten jest zaliczany do serów dojrzewających, twardych oraz podpuszczkowych. Grana Padano to jeden z najbardziej znanych serów włoskich, mających znak jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta). Jego nazwa składa się z
rzeczownika
grana ('ziarno'), opisującego ziarnistą strukturę sera oraz
przymiotnika
Padano, określającego miejsce wytwarzania -
Nizinę Padańską
(Regiony:
Piemont
,
Lombardia
,
Emilia-Romania
,Trentino,
Wenecja Euganejska
). Ser produkuje się od
XII wieku
, a za twórców uważa się
cystersów
z Chiaravalle. Ser Grana Padano jest przeważnie spożywany po starciu na tarce. Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Grana padano":
Lista Przebojów Programu Trzeciego
...
Kuchnia włoska
też Niektóre popularne potrawy
spaghetti
(właśc. pasta)
pizza
lasagne
tortellini
ravioli
risotto
zupa minestrone
polenta
bruschetta
focaccia
piada
(piadina)
gnocchi
caponata Niektóre
desery
lody
panna cotta
tiramisu
panettone
pandoro
cannolo
granita
zabaglione
spremuta Niektóre
sery
parmezan
mozzarella
gorgonzola
mascarpone
ricotta
pecorino
Grana padano
Niektóre
wina
Marsala
Chianti
Frascati Zobacz też
Sztuka kulinarna
...
Perła
...
Szczecin
...
Agatha Christie
...
Lucilla
...
Baseball
...
Bruno
...
La clemenza di Tito (KV 621)
...
Kobiety w muzyce
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Grana padano":
Budowa komórki eukariotycznej - część V (plansza 7)
...
106. Oddychanie komórkowe oraz przemiany lipidów i aminokwasów (plansza 18)
...
103. Budowa i funkcje komórek cz.2 (plansza 8)
...
|
|
|
|