Szynka
SzynkaSzynka – wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy
wieprzowej
, schłodzony lub mrożony z
kością
lub bez. Barwa
mięśni
może być jasno różowa do czerwonej, dopuszcza się zmatowienia. Barwa
tłuszczu
– biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzenie barwy na powierzchni. Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego wieprzowego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy. Odcięta z tylnej półtuszy bez nogi i golonki;
golonka
odcięta na wysokości 1/3 kości goleni (licząc w dół od stawu kolanowego), przepołowione kręgi kości krzyżowej oraz fałd tłuszczu pachowego wycięty. Tłuszcz z zewnętrznej powierzchni szynki powinien być zdjęty, aczkolwiek dopuszcza się pozostawienie warstwy tłuszczu do grubości 2 cm. W skład szynki wchodzą: kości miednicy (
kulszowa
,
łonowa
,
biodrowa
),
kość udowa
z
rzepką
, 1/3 kości goleniowych (
strzałkowej
i
piszczelowej
), przepołowiony kręg kości krzyżowej oraz mięśnie:
półbłoniasty
,
czworogłowy
, dwugłowy,
półścięgnisty
, pośladkowy oraz
brzuchaty
. Zwykle ten termin jest ograniczony do mięsa ze
świni
lub
dzika
. Szynka może być konserwowana na sucho lub na mokro. Do konserwowania na sucho wykorzystuje się zwykle mieszaninę
soli
i innych substancji chemicznych (jak np.
saletra
lub nitryt), po czym się ją suszy. Szynka zakonserwowana na sucho potrzebuje pewnego czasu na proces rehydratyzacji przed spożyciem. Do konserwowania na mokro wykorzystuje się solankę wprowadzaną przez zanurzenie lub wstrzyknięcie. Z szynki często się robi inne produkty spożywcze, jak np.
szynka wędzona
. Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Szynka":
Wieprzowina
...
Kiełbasa
...
Golonka
...
Mannheim
kulturę, na miejskim targu jest stoisko z polskimi przysmakami takimi jak barszcz, Szynka konserwowa i inne.Mannheim prawa miejskie otrzymało w
1607
. Od
1720
rezydencja ...
Cynamonowiec
...
Brąz FK
...
Kategoria:Kuchnia włoska
(zupa)
Mortadela
O
Ocet balsamiczny
Osmizza
P
Pancetta
Pane con la milza
Panelle
Panettone
Panforte
Panino
Panna cotta
Pesto
Piadina
Pizza
Dzień Pizzy
Pokrzywniak
P cd.
Polenta
R
Ravioli
Risotto
Rizi-bizi
Rzeżuszanka
S
Sabayon
Salami (wędlina)
Salsa verde
Saltimbocca
Sfincia di San Giuseppe
Spaghetti
Stigghiole
Stracciatella
Szynka parmeńska
Szynka Świętego Daniela
T
Tagliatelle
Tiramisu
Tortellini
W
Wina włoskie
Z
Zabaglione
Zupa solferino
...
Święconka
przybywał osobiście". [w:]
Dorota Simonides
. Folklor
Górnego Śląska
. 1989 s. 204]↑ "jajka, Szynka i biała kiełbasa, chleb, sól, pieprz, chrzan, ciasto". [w:] Łódzkie studia ...
Szynka
Szynka z
goździkami
Szynka – wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy
wieprzowej
, schłodzony lub ...
Kategoria:Wędliny
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Szynka":
019. Artykuły spożywcze (plansza 7)
Hartwurst - suszona kiełbasa
die Wurst - kiełbasa
der Speck - boczek
der Schinken - Szynka
der Fisch - ryba
...
004. Odmiana czasowników słabych - czas przeszły niedokonany Imperfekt. (plansza 8)
...
Żywność i żywienie (plansza 12)
- les charcuteries – jambon, saucisson, rillettes, pâté, etc... (mięso - Szynka, kiełbasa, pasztety, itp.)
- les conserves de poissons et les fruits ...
|