Cukiernictwo
CukiernictwoCukiernictwo – dział wytwórczości obejmujący wyrób produktów cukierniczych trwałych,
pieczywa
cukierniczego trwałego, oraz produktów cukierniczych nietrwałych. Przemysł cukierniczy produkuje trwałe wyroby, czyli takie, które nie ulegają istotnym zmianom chemicznym i fizycznym w okresie, co najmniej 1
miesiąca
od daty wyprodukowania. Grupy trwałych wyrobów cukierniczych- pieczywo cukiernicze trwałe, np. herbatniki,
suchary
, płatki,
pierniki
, pieczywo parzone, pieczywo piankowe,
wafle
, pieczywo drożdżowe;
- półprodukty cukiernicze, np.
kuwertura
, tłuszcz kakaowy, kuch kakaowy, miazga z jąder nasion oleistych, nadzienie marcepanowe, pomada, polewa kakaowa;
-
czekolada
- wyroby czekoladowe, np. cukierki czekoladowe o rdzeniu miękkim, cukierki czekoladowe o rdzeniu z
karmelków
nadziewanych, drażetki czekoladowe, wyroby wschodnie czekoladowe, herbatniki czekoladowe, pierniki czekoladowe, wafle czekoladowe;
-
kakao
- wyroby czekoladopodobne i wyroby w polewie kakaowej, np. wyroby czekoladopodobne, pierniki w polewie kakaowej, wafle w polewie kakaowej, pieczywo piankowe w polewie kakaowej;
- cukierki, np. karmelki, drażetki, pomadki, cukierki pudrowe prasowane;
- wyroby wschodnie, np.
chałwa
, wyroby grylażowe, wyroby oblewane masą karmelową, nugaty, orzechy prażone;
- wyroby cukiernicze trwałe pozostałe, np. wyroby żelowe, cukrowe, z mas tłustych,
marcepan
i pokrewne, wyroby z tłuszczu kakaowego,
gumy do żucia
.
Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Cukiernictwo":
Cukiernictwo
Cukiernictwo – dział wytwórczości obejmujący wyrób produktów cukierniczych trwałych,
pieczywa
cukierniczego trwałego, ...
Deser
...
Sezam indyjski
...
leszczyna
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Cukiernictwo":
140. Imperium rosyjskie (plansza 4)
Rosji. Jedną z ważniejszych gałęzi przemysłu na ziemiach polskich zaboru rosyjskiego było Cukiernictwo, do którego należało ok. 40 zakładów.
...
|