Użytki leśne
Użytki leśneUżytki leśne są to płody
leśne
i różne
dobra materialne
pozyskiwane z lasu, wykorzystywane do zaspokojenia
potrzeb człowieka
. Jedne z nich nadają się do bezpośredniego użycia inne są
surowcami
do dalszego przerobu. Użytki leśne są przedmiotem zainteresowania nauki o
użytkowaniu lasu
. Właściwością użytków leśnych jest ich pochodzenie biologiczne, w związku z czym mogą być odtwarzane (reprodukowane) w lesie w procesie
biosyntezy
, dzięki czemu zasoby ich - przy racjonalnej
gospodarce leśnej
- są niewyczerpalne, choć ograniczone. Użytki leśne dzieli się na: - główne, zwane również drzewnymi, obejmują
sortymenty
drewna okrągłego
i
wyroby drzewne
, pozyskiwane ze ściętych drzew, zarówno z części nadziemnych, jak i podziemnych; lub drzewa na pniu jeśli są one zbywane w tej formie przez gospodarstwo leśne.
Pozyskiwanie drewna
było i jest podstawowym celem materialnej produkcji leśnej.
Ze względu na rodzaj użytkowania, użytki główne dzieli się na: - uboczne, zwane są niekiedy niedrzewnymi, obejmują dużą i niejednorodną grupę bogactw leśnych, których ilość zmienia się zależnie od potrzeb człowieka oraz zdobytej wiedzy o ich przydatności. Ze względu na ich właściwości, sposoby pozyskania i zużycia wyróżnia się kilka grup użytków leśnych ubocznych. Podstawowym podziałem ubocznych użytków leśnych jest podział ze względu na pochodzenie:
- pochodzenia roślinnego-
żywice
,
gumy
,
kora
,
listowie
,
owoce
leśne,
grzyby jadalne
,
zioła lecznicze
i przemysłowe,
choinki
itp,
- pochodzenia zwierzęcego - produkty
łowiectwa
i
pszczelarstwa
leśnego,
ślimaki
, jedwabnictwa uprawianego w związku z lasem (
jedwab
).
- kopaliny -
torf
,
żwir
,
glina
itp.
Użytki uboczne pozyskiwane są ze stanu naturalnego, niektóre wytwarzane są również w
plantacjach
,
farmach
i półuprawach. Wartość użytków ubocznych polega głównie na ich specyficznych i niezastąpionych właściwościach. Owoce leśne zawierają naturalne i łatwo przyswajalne związki mineralne i organiczne,
witaminy
oraz ciała czynne, nadające im niezwykłe
wartości odżywcze
, smakowe i zdrowotne. Grzyby są cenione dla swych wartości smakowych. Poważnym źródłem pożywienia była kiedyś
dziczyzna
. Wartość jadalnych produktów leśnych jest szczególnie doceniana obecnie, gdyż - jak dotychczas - są one wytworem
naturalnego środowiska
. Doniosłe znaczenie mają również zioła lecznicze i farmaceutyczne. Duże znaczenie gospodarcze mają żywice, które przerabiane są na
kalafonię
,
terpentyny
i produkty ich przerobu. Uboczne użytki leśne zwiększają zakres produkcji gospodarstwa leśnego i przyczyniają się do intensyfikacji produkcji.
Inne hasła zawierające informacje o "Użytki leśne":
Brno
...
Kowary
danych z roku 2002 Kowary ma obszar 37,39 km², w tym:użytki rolne: 22%Użytki leśne: 63%Miasto stanowi 5,95% powierzchni powiatu.Widok drogi do
Wałbrzycha
DemografiaDane z ...
Murawa bliźniczkowa
...
Jarząb pospolity
...
Bór świeży
...
Jezioro Jagodne
...
Bóbr europejski
...
Kania czarna
...
Bocian czarny
...
Gmina Kłecko
z roku 2002 gmina Kłecko ma obszar 131,7 km², w tym:użytki rolne: 86%Użytki leśne: 5%Gmina stanowi 10,5% powierzchni powiatu. DemografiaDane z 30 czerwca 2004:OpisOgółemKobietyMężczyźnijednostkaosób %osób %osób %populacja7615100384150,4377449,6gęstość ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Użytki leśne":
Lasy i leśnictwo w Polsce (plansza 20)
...
Zróżnicowanie i przydatność rolnicza gleb w Polsce (plansza 16)
...
Ameryka Południowa - zagadnienia przyrodnicze (plansza 14)
...
|