Opieńka miodowa
Opieńka miodowaOpieńka miodowa (Armillaria mellea) –
gatunek
grzyba
jadalnego. Występuje na znacznym obszarze
Europy
, na terenie całej
Polski
w lasach, rzadziej w ogrodach. Charakterystyka- Pokrój
- Wysokość od 50-200 mm. Rośnie często kępami jako
pasożyt
lub
saprofit
na drewnie liściastym i iglastym, często na
pniakach
i
pniach
do kilku metrów nad ziemią.
-
Kapelusz
- Średnica 30-120 mm, młody barwy miodowożółtej, miodowobrązowej, oliwkowożółtej potem oliwkowobrązowy, ciemnoczerwonobrązowy; najpierw półkulisty, wypukły, później spłaszczony pokryty drobnymi czerwonobrązowymi, brązowymi lub czarniawymi łuseczkami, które są najciemniejsze i najgęstsze pośrodku, u starych okazów łuski często zanikają a brzeg jest nieco podwinięty.
-
Blaszki
- Początkowo białawe, później beżoworóżowawe, żółtawe z brązowawymi plamami zbiegające cienkie.
-
Trzon
- Wysokości 50-100 (160) mm, grubość 04-13 (25) mm; żółtawy, miodowobrązowy, czerwonobrązowy, czarnobrązowy, u szczytu bledszy wysmukły, cylindryczny, wygięty, o podstawie rozszerzonej, szorstkiej i ciemniejszej z białawożółtym, wyraźnym, skórkowatym pierścieniem.
-
Miąższ
- Białawy, bladocielisty, nie zmienia barwy po przekrojeniu, u młodych owocników miękki, mięsisty, u starych twardy i łykowaty (zwłaszcza w trzonie).
-
Wysyp zarodników
- Biały lub lekko kremowy, zarodniki owalne o wymiarach 6,5-8 x 4-6,5 µm, gładkie.
-
Biotop
- Występuje najczęściej jesienią od września do listopada na terenie całej Polski i znacznym obszarze Europy. Występuje w lasach, rzadziej w ogrodach.
- Znaczenie gospodarcze
- Opieńka miodowa jak i inne opieńki wywołuje opieńkową zgniliznę korzeni. Choroba ta szybko doprowadza młode drzewka do śmierci, natomiast starsze chorują latami. Korzenie i porażone części pnia ulegają
zgniliźnie białej
.
- Surowe opieńki są w smaku początkowo łagodne, pozostawiają cierpki posmak, zapach mają słaby, ale przyjemny (przypomina trochę ser Camembert). Są smaczne, twarde, o łykowatym, mniej wykorzystywanym do konsumpcji trzonie. Nadają się do suszenia, sosów, mniej do marynowania. Do spożycia używa się najczęściej młodych kapeluszy. W stanie surowym lub niedogotowanym może być szkodliwy. Kapelusze należy najpierw obgotować, po czym odlać wodę. Należy go gotować dłużej niż inne grzyby []. Może być mylony z trującą
maślanką wiązkową
oraz niejadalnym łuskwiakiem nastroszonym.
Ciekawostki- Opieńki wytwarzają charakterystyczne sznury grzybniowe (ryzomorfy), przerastające znaczne odległości w glebie i ściółce; pełnią one rolę narządów infekcyjnych, dokonując zakażenia korzeni drzew.
Galeria
Inne hasła zawierające informacje o "Opieńka miodowa":
Bernardo Bellotto
...
Synagogi Lwowa
...
Józef Elsner
...
Sosna
...
Opieńka miodowa
Opieńka miodowa
Systematyka
Królestwo
:
grzyby
Gromada
:
podstawczaki
Klasa
:
pieczarniaki
Podklasa
:
podstawczaki pieczarkopodobne
Rząd
:
pieczarkowce
Rodzina
:
Physalacriaceae
Rodzaj
:
opieńka
Gatunek
:Opieńka miodowa
Nazwa systematyczna
Armillaria mellea Opieńka miodowa (Armillaria mellea) –
gatunek
...
Porcelanki
...
Grzyby pasożytnicze
zwierząt
lub innych grzybów, pełniących wówczas funkcję
żywicieli
.Grzybami pasożytującymi na roślinach są m.in.:
Opieńka miodowa
(Armillaria mellea), pasożyt drzew iglastych;ziaroskórnik purpurowy (Chondrostereum purpureum), pasożyt
jabłoni
...
Koprzywnica
...
Chile
...
Wydawnictwo Naukowe PWN
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Opieńka miodowa":
007. Przegląd i znaczenie grzybów (plansza 10)
...
|