Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Smaczliwka

Smaczliwka

Awokado
Owoc Persea americana

Owoc Persea americana
Systematyka [1]
Domena : eukarionty
Królestwo : rośliny
Klad : rośliny naczyniowe
Klad : Euphyllophyta
Klad : rośliny nasienne
Klasa : okrytonasienne
Klad : magnoliowe
Rząd : wawrzynowce
Rodzina : wawrzynowate
Nazwa systematyczna
Persea Mill.

Awokado, smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). Występuje w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Ameryki .

Spis treści

Morfologia

Pokrój
Dorasta do 20 m wysokości.
Liście
Skórzaste, lancetowate, całobrzegie, o długości do 25 cm, 2-12 cm szerokości, ułożone na pędzie skrętolegle lub naprzemianlegle.
Kwiaty
Żółtawozielone, zebrane w wiechy na szczytach pędów.
Owoce
Owoc smaczliwki, nazywany gruszką awokado, jest jednonasienną jagodą kształtu gruszkowatego, o zielonej skórze, może mieć też kształt okrągły lub jajowaty. Zawiera niejadalne nasienie oraz tłusty, kremowozielonkawy miąższ. Częścią jadalną jest właśnie ten miąższ, stanowiący ok. 85% masy owocu. Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi – przeciętnie trwa 6-8 miesięcy.

Systematyka

Pozycja systematyczna wg APweb (aktualizowany system APG III z 2009)[1]

Jeden z około 50 rodzajów zaliczanych do rodziny wawrzynowatych (Lauraceae), wchodzącej w skład rzędu wawrzynowców (Laurales) stanowiącego klad w obrębie grupy magnoliowych w obrębie wczesnych dwuliściennych .

Pozycja w systemie Reveala (1993–1999)

Gromada okrytonasienne (Magnoliophyta Cronquist), podgromada Magnoliophytina Frohne & U. Jensen ex Reveal, klasa Magnoliopsida Brongn., podklasa Magnoliidae Novák ex Takht., nadrząd Lauranae Takht., rząd wawrzynowce (Laurales Perleb), rodzina wawrzynowate (Lauraceae Juss.), podrodzina Perseoideae Pax in Engl. & Prantl, plemię Perseeae Nees, rodzaj smaczliwka (Persea Mill.)[2].

Gatunki (wybór)
  • Persea americana Mill. – smaczliwka wdzięczna (awokado właściwe)
  • Persea borbonia (L.) Spreng.
  • Persea humilis Nash

Substancje czynne

W 100 g awokado znajdują się:

Zastosowania

Awokado jest stosowane przede wszystkim w sztuce kulinarnej . Zawarte w owocach tłuszcze są równie łatwo przyswajalne przez organizm człowieka co masło . Zawartość nienasyconych tłuszczów sprawia, że polecane powinno być osobom chorującym na miażdżycę , nadciśnienie oraz jako uzupełnienie diety lub zamiast masła. Awokado wskazane jest dla osób chorujących na stłuszczenie wątroby i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, gdyż zawarta w nim miedz powoduje normalizację funkcji enzymatycznych wątroby i ustępowanie stłuszczenia.

Dojrzały owoc pozwala się doskonale rozsmarowywać, dzięki czemu w niektórych krajach jest doskonałym zamiennikiem tłuszczów zwierzęcych. Spożywać można w postaci sałatek oraz jako przystawki. Dodanie soku z cytryny zapobiega brunatnieniu miąższu owocu.

Owoc znajduje także różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych:

  • wegetariańskie sushi ( Japonia /Kalifornia)
  • napoje mleczne z awokado i lodem (vitamina de abacate, Brazylia )
  • pasta z awokado ( guacamole , Meksyk )
  • Odwar sporządzony ze skóry pomaga w rozstrojach żołądkowo–jelitowych oraz wykazuje działanie przeciwrobacze.

Awokado stosuje się także w kosmetyce . Maseczki z tego owocu łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i odżywiają cerę.

Bibliografia

  1. Barlow, Connie und Paul Martin; The Ghosts of Evolution: nonsensical fruit, missing partners and other ecological anachronisms, 2002

Przypisy

  1. 1,0 1,1 Stevens P.F.: Angiosperm Phylogeny Website ( ang. ). 2001–. [dostęp 2010-06-21].
  2. Crescent Bloom: Persea ( ang. ). The Compleat Botanica. [dostęp 2010-06-21].

Linki zewnętrzne


Inne hasła zawierające informacje o "Smaczliwka":

Sushi ...

Jamajka ...

Cynamonowiec ...

Owoce jadalne ...

Gospodarka Izraela ...

Witamina K ...

Smaczliwka AwokadoOwoc Persea americanaOwoc Persea americana Systematyka Domena : eukarionty Królestwo : rośliny Klad : rośliny naczyniowe Klad : Euphyllophyta Klad : rośliny nasienne Klasa : okrytonasienne Klad : magnoliowe Rząd : wawrzynowce Rodzina : wawrzynowate Nazwa systematyczna Persea Mill. Awokado, Smaczliwka (Persea Scheffer) – rodzaj wiecznie zielonych drzew z rodziny wawrzynowatych (Lauraceae). ...

Wawrzynowate ...

Wawrzynowce ...

Rokietta siewna ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Smaczliwka":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie