Kalafior
KalafiorPrzekrój przez różę kalafiora. Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L.)[3] –
odmiana
kapusty warzywnej
. Jest to
roślina jednoroczna
należąca do rodziny
kapustowatych
. Jest najprawdopodobniej
mutantem
kapusty głowiastej
lub
brokułu
[]. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. Morfologia-
Łodyga
- Pęd główny jest silnie skrócony i walcowaty. Podczas wzrostu wytwarza tzw. różę – zwarte skupienie skróconych, mięsistych pędów kwiatowych. Róże mogą być białe, kremowe, zielone. Z wiekiem róża się rozluźnia, a na jej obwodzie wyrastają pędy wykształcające płodne kwiaty.
-
Liście
- Wyrastają z dolnej części łodygi i częściowo okrywają olbrzymi
kwiatostan
(różę). Czasem przerastają ją (tj. wyrastają między pędami skróconymi).
-
Kwiaty
- Wykształcają się na pędach bocznych wyrastających na obwodzie mięsistej róży, podobne jak u innych kapustnych, jasnożółte, drobne.
-
Owoce
-
Łuszczyna
.
Zastosowanie-
Warzywo
- Częścią jadalną są mięsiste, pędy skrócone (tzw. róża). Ich waga waha się w granicach od 25 dag do 2 kg. Roślina znana była już w
starożytnym Rzymie
i
Grecji
, skąd rozprzestrzeniła się do innych krajów. W
Polsce
zaczęto uprawiać to
warzywo
na przełomie
XVI
i
XVII wieku
. Prawdopodobnie sprowadziła go do Polski
Bona Sforza
.
- Wartości odżywcze
- Kalafior zaliczany jest do cenniejszych
warzyw
z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.:
sód
,
potas
,
magnez
,
wapń
,
mangan
,
żelazo
,
miedź
,
cynk
,
fosfor
,
fluor
,
chlor
,
jod
,
karoteny
, witaminy:
K
,
B1
,
B2
,
B6
,
C
; kwasy:
nikotynowy
i
pantotenowy
. Poza tym w skład kalafiora wchodzą
olejki eteryczne
, nadające mu przykry
zapach
podczas gotowania, w trakcie którego wydziela się
siarka
.
- 'Idol'
- 'Pionier'
- 'Zelandia'
- 'Master'
- 'Stella Nowa'
- 'Erfurcki 150'
- 'Ekspres'
- 'Inspektowy z Mor'
Przypisy Bibliografia- H. Czarnocka: Warzywa kapustne. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1976.
Inne hasła zawierające informacje o "Kalafior":
Francuski kalendarz rewolucyjny
...
Chomiki
...
Kwiat
...
Witamina B6
pożywieniu to mięso, ryby, drób, jajka, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, Kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy ...
Brindisi
w okresie świąt, na słodko lub solone, puste, bądź faszerowane dorszem, anchois, Kalafiorem, brokułami…), "tajedda di riso patani e cozzi" (ryż, pieczone ziemniaki i ...
Język niemiecki w Austrii
...
Kalafior
Kalafior
Systematyka
Domena
:
eukarionty
Królestwo
:
rośliny
Klad
:
rośliny naczyniowe
Klad
:
rośliny nasienne
Klasa
:
okrytonasienne
Klad
:
klad różowych
Rząd
:
kapustowce
Rodzina
:
kapustowate
Rodzaj
:
kapusta
Gatunek
:
kapusta warzywna
Nazwa systematyczna
Brassica oleracea L. var.botrytis
L.
Sp. pl. 2:667. ...
Warzywa
...
Fraktal
...
Witaminy
w osoczu
B6(pirydoksyna)
wątroba, mięso, drób, makrela, jaja, mleko, drożdże, warzywa (kapusta, groszek zielony, Kalafior, marchew, szpinak, ziemniaki, fasola), zboża (kiełki pszenicy), soja, orzeszki ziemne, orzechy ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kalafior":
Rolnictwo w Polsce (plansza 19)
C, magnez, żelazo, potas. Poprawia kondycje, odporność, chroni przed nowotworami i zawałami serca.
Kalafior
czosnek
zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, wit. (C, B, ß-karoten). Poprawia odporność, reguluje ...
006. Odmiana czasowników słabych- czas przeszły dokonany Perfekt (plansza 10)
width=770 >
Haben Sie... gekocht? Czy ugotowała pani...?
die Karotten
- marchewki
den Blumenkohl
- Kalafior
...
211. Kształtowanie się szaty roślinnej Polski (plansza 6)
pojawienia się na polskich polach i w jadłospisach jarzyny (kalarepa, kapusta włoska, Kalafior, seler, por, sałata i szparagi).
...
|