Płatki gryczane – spożywczy produkt
zbożowy
otrzymywany z gniecionych, całych (nieratyfikowanych) ziaren
gryki zwyczajnej
.
Wykorzystanie w kuchni
Nadają się do spożycia po ugotowaniu w
wodzie
lub w
mleku
. Spożywane są samodzielnie lub w mieszance z innymi rodzajami
płatków zbożowych
, jako dodatek do
musli
, ciast lub deserów[1]. Dodaje się je również do potraw mięsnych, np. kotletów lub zup. Na bazie płatków gryczanych przygotowywać można również gryczany chleb[2].
W handlu spotykanych jest kilka rodzajów płatków gryczanych:
- zwykłe,
- prażone,
- błyskawiczne.
Wartości odżywcze i energetyczne
Ziarna gryki, będące surowcem do produkcji płatków, to z botanicznego punktu widzenia
orzechy
Skład płatków gryczanych jest identyczny ze składem naturalnych, całych ziaren gryki[3], czyli
kaszy gryczanej
pod warunkiem, że nie zawierają technicznych zanieczyszczeń poprodukcyjnych. Głównym ich składnikiem są
węglowodany
pod postacią
skrobi
, w mniejszej ilości
błonnika
i cukrów prostych. Zawierają również
białka
i tłuszcze roślinne – w 100 g płatków znajduje się około 70-81 g węglowodanów, 9-12 g białek i 3 g tłuszczy.
Wartość energetyczna
100 g wynosi ok. 356-387 kcal[4][5].
Dla organizmu są źródłem mikroelementów:
magnezu
,
żelaza
,
siarki
,
kobaltu
oraz
witamin E
i tych z grupy
B
(
B1
i
B2
)[5], a w mniejszych ilościach
niklu
,
wapnia
,
fosforu
,
miedzi
,
cynku
,
boru
i
jodu
. Zawierają
lizynę
i
leucynę
, co ma wpływ m.in. na dobrą pracę mózgu. W odróżnieniu od innych płatków zbożowych i kasz, te produkowane z gryki posiadają lepiej zbilansowany skład białkowy ze względu na zwiększoną zawartość lizyny[6]. Ponadto rodzaj białek w płatkach gryczanych pozwala na ich spożywanie przez osoby będące na
diecie bezglutenowej
.
Przypisy