Kminek zwyczajny
Kminek zwyczajny | Gatunek leczniczy |
Kminek zwyczajny (Carum carvi L.) –
gatunek
rośliny dwuletniej
należący do rodziny
selerowatych
(Apiaceae). Rozmieszczenie geograficzneNaturalny zasięg występowania[2]: - Afryka:
Tunezja
;
- Azja:
Afganistan
,
Armenia
,
Azerbejdżan
,
Bhutan
,
Chiny
(
Gansu
,
Hebei
,
Qinghai
,
Shanxi
,
Sinciang
,
Tybetański Region Autonomiczny
),
Gruzja
,
Indie
(
Kaszmir
,
Dżammu
),
Iran
,
Irak
,
Mongolia
,
Nepal
,
Pakistan
,
Rosja
(
Dagestan
,
Kamczatka
,
Kaukaz Północny
,
Kirgistan
,
Syberia
,
Tadżykistan
,
Turkmenistan
,
Republika Ałtaju
),
Turcja
;
- Europa:
Albania
,
Austria
,
Belgia
,
Białoruś
,
Bułgaria
,
Czechy
,
Dania
,
Estonia
,
Finlandia
,
Francja
,
Hiszpania
,
Holandia
,
Litwa
,
Łotwa
,
Mołdawia
,
Niemcy
,
Norwegia
,
Polska
,
Rumunia
,
Słowacja
,
Szwajcaria
,
Ukraina
,
Węgry
,
Włochy
, oraz kraje dawnej
Jugosławii
.
Poza tym obszarem spotykany w uprawie lub zdziczały. W
Polsce
pospolity, jest również uprawiany. Morfologia-
Łodyga
- Wzniesiona, bruzdkowana, mocno rozgałęziona, osiąga 30–70 cm[3] (1 m[4]) wysokości. Podłużnie żeberkowana.
-
Liście
- Liście rozety i dolne łodygowe są długoogonkowe, górne – bezogonkowe, podwójnie- lub potrójniepierzastodzielne, o wąskich działkach. Ogonek liściowy przechodzi w pochwę, z której wyrastają dwa listki.
-
Kwiaty
- Drobne, białe (wyjątkowo zdarzają się różowe), zebrane w liczne
baldachy złożone
o 5-10 szypułach.
Pokrywek
brak.
-
Owoce
-
Rozłupnia
, złożona z dwu oddzielnych
niełupek
, długości 4–6 mm, podwieszonych na wspólnym wieszadle za pomocą cienkich nici, które po wyschnięciu stają się kruche i łatwo obłamują. Owoce są w stanie dojrzałym brunatne, wydłużone, nieco zagięte ku stronie wewnętrznej, a na stronie zewnętrznej opatrzone 5 żeberkami.
-
Korzeń
- Białawy, wrzecionowaty i mięsisty.
- Gatunki podobne
-
Szalej jadowity
(Cicuta virosa), trujący. Różni się mniej pierzastymi liśćmi o ostro ząbkowanym brzegu blaszki[3].
Biologia i ekologia- Rozwój
Roślina dwuletnia. W pierwszym roku rozwija się rozeta liści podwójnie lub potrójnie pierzastych oraz gruby korzeń palowy. Roślina gromadzi w korzeniu substancje zapasowe. Jesienią, kiedy wchodzi w okres spoczynku, większość liści obumiera. Wczesną wiosną drugiego roku wyrastają liście odziomkowe, a następnie łodygi kwiatostanowe. Kwitnie od maja do czerwca. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie lipca. - Cechy fitochemiczne
Nasiona zawierają 3–7%[4]
olejku eterycznego
. Głównymi składnikami olejku są:
karwon
(ok. 60%) oraz
limonen
(
terpen
), a także
aldehyd kuminowy
. Nasiona zawierają również
flawonoidy
, kwasy organiczne (w tym
kwas kawowy
), substancje azotowe (20%), cukry proste (3%), skrobię (4%), olej tłusty (12–20%), garbniki, żywice, woski. - Ekologia
Roślina obcopylna. Zapylana m.in. przez
pszczoły
. W stanie dzikim rośnie na suchszych
łąkach
, przydrożach,
miedzach
i
polanach
.
Hemikryptofit
. W klasyfikacji zbiorowisk roślinnych
gatunek charakterystyczny
dla rzędu (O.) Arrhenathertalia[5]. NazewnictwoSynonim: Carum velenovskyi Rohlena. Nazwy ludowe i zwyczajowe to: karolek, karulek, kmin polny[4], karolek pospolity, kinin, karulek pospolity, karba[6]. Zastosowanie-
Roślina lecznicza
-
Surowiec zielarski
: owoc (Carvi Fructus), w którego skład wchodzi
olejek eteryczny
(Oleum carvi).
- Olejek kminkowy destylowany z owoców to przezroczysta, żółtawa ciecz o przyjemnym zapachu i lekko piekącym smaku.
- Działanie: przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie, działa wiatropędnie, sokopędnie, mlekopędnie, bakteriobójczo.
-
Roślina przyprawowa
Nasiona, o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym smaku, stanowią przyprawę do: - sałatek, past;
-
kapusty
, pieczonych
jabłek
i
sera
;
- potraw smażonych lub zawierających dużą ilość
tłuszczu
: kotletów zbożowych,
omletów
;
- wypieków: chleba, paluszków i pasztecików;
- zup: grzybowej, ziemniaczanej, kapuśniaku.
- składnik wódek (kminkówka) i likierów (
alasz
).
- Roślina jadalna
- Korzeń wykształcany w pierwszym roku wegetacji nadaje się do spożycia, może być np. gotowany i przyrządzany podobnie do korzenia
marchwi
.
UprawaNajlepsze rejony do uprawy w Polsce to Żuławy i północna Polska. Wymaga żyznych, wilgotnych i ciepłych. Uprawiany z siewu nasion do gruntu. Siew należy wykonać w okresie marzec – kwiecień, najpóźniej w czerwcu. Współrzędnie można wysiać rośliny jednoroczne (np.
kolendrę
, groch, czarnuszkę), których zbiór przeprowadza się w pierwszym roku. Zbiór kminku odbywa się w drugim roku, w pierwszej połowie lipca, kiedy zaczynają zmieniać kolor z zielonego na brązowy. Owoce zbiera się dojrzałe – czerwono-brunatne. Dojrzałe owoce bardzo łatwo się osypują, dlatego zbiór należy przeprowadzać wcześnie rano, gdy są jeszcze mokre. Plon owoców to średnio 2t/ha. Kminek jest odporny na wymarzanie. Główni eksporterzy:
Holandia
,
Węgry
. - Historia uprawy
Kminek został znaleziony podczas wykopalisk z młodszej epoki kamiennej. Znany był już w starożytnym
Egipcie
,
Grecji
i
Rzymie
jako środek ułatwiający trawienie potraw z
fasoli
i
grochu
. Stosowany także szeroko w
średniowiecznej
Europie
. Przypisy- ↑ Stevens P.F.:
Angiosperm Phylogeny Website
(
ang.
). 2001–. [dostęp 2010-05-01].
- ↑
Carum carvi L.
w bazie danych:
GRIN (Germplasm Resources Information Network)
na
http://www.ars-grin.gov
(
ang.
)
- ↑ 3,0 3,1 Zioła i rośliny lecznicze. Joanna Krzaczyńska (tłum.). Firma Księgarska Jacek i Krzysztof Olesiejuk, 2007, seria: Przewodnik. .
- ↑ 4,0 4,1 4,2 Aleksander Ożarowski, Antonina Rumińska, Krystyna Suchorska, Zenon Węglarz: Leksykon roślin leczniczych. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1990. .
- ↑ Władysław Matuszkiewicz: Przewodnik do oznaczania zbiorowisk roślinnych Polski. Warszawa: Wyd. Naukowe PWN, 2006. .
- ↑ Anrea-Anna Cavelius: Zioła w medycynie naturalnej. Bremen: MAK Verlag GmbH, 2005. .
Inne hasła zawierające informacje o "Kminek zwyczajny":
Autorytet
...
Ziołorośla
...
Jarząb pospolity
...
Bór świeży
...
Mazurski Park Krajobrazowy
...
Gerard Labuda
...
1929
...
Kopciuszek zwyczajny
...
Zwyczajna forma rytu rzymskiego
...
Skarga kasacyjna (postępowanie sądowoadministracyjne)
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kminek zwyczajny":
Świat roślinny i zwierzęcy w Polsce (plansza 13)
...
Rośliny użytkowe (plansza 5)
e height=380 width=770 >
Podział roślin użytkowych
Pełnione funkcje
Lecznicze
Przyprawowe
Kosmetyczne
Kulturowe
Budulec
czosnek
cynamonowiec
migdałowiec
kaktus
imbir
kakaowiec
kmin rzymski
koper
Kminek zwyczajny
...
Rośliny użytkowe (plansza 10)
ogórków, do ziemniaków, chleba, potraw mięsnych. Łagodzi skurcze żołądkowe, kolki, niestrawności, działa moczopędnie.
Kminek zwyczajny
Przyprawa do sałatek, kapusty, potraw smażonych, zup i wypieków. Działa bakteriobójczo, ...
|